REGIO HEERLEN NIEUWE HOTSPOT VOOR BEDRIJFSMATIG VASTGOED

De regio Heerlen / Parkstad is volop in beweging op het gebied van bedrijfsmatig vastgoed. Na de opening van het distributiecentrum van Medtronic (33.000 m²) in 2018, volgende in 2020 ook de opening van Berner (28.000 m²) in buurgemeente Kerkrade. De afgelopen weken kwam Heerlen wederom positief in het nieuws door de aankondiging van ontwikkelaar Panattoni die vergaande plannen heeft voor de bouw van een logistiek centrum ter grootte van 70.000 m², alsmede het bericht dat Amazon in het najaar een nieuw complex ter grootte van 9.000 m² op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis in gebruik zal nemen. Alleen al door deze ontwikkelingen is sprake van een toename ter grootte van circa 140.000 m² warehouse binnen de regio, hetgeen ook de werkgelegenheid ten goede komt.

Deze publicaties vormen echter maar een deel van alle ontwikkelingen die gaande zijn. Merle Vastgoed uit Maastricht is bijvoorbeeld bezig met de voorbereidingen van de bouw van een distributiecentrum (15.000 m²) op bedrijventerrein De Koumen (Hoensbroek / Heerlen-Noord). Hierbij wordt net als bij de ontwikkeling van Panattoni bestaande bouw gesloopt, gevolgd door nieuwbouw. Volgens Igor Soons, voorzitter van ondernemersvereniging ON 12, zorgen dergelijke processen niet alleen voor een upgrading van de locatie, maar is hierdoor ook sprake van een impuls / revitalisering van het bedrijventerrein. Dit laatste element vormt een van de speerpunten binnen de activiteiten van deze actieve vereniging, die de ontwikkelaar uit Maastricht hierbij voor zover als mogelijk ook volop support.

Verder zullen meerdere grondtransacties (ter grootte van enkele hectares), de komende periode naar buiten worden gebracht door onder andere Spauwen I Werrij uit Heerlen. Dit makelaarskantoor is al jaren gespecialiseerd in onder meer bedrijfsmatig vastgoed en laat weten dat de aankoop van deze locaties zal worden gevolgd door nieuwbouw van bestaande ondernemingen, die hun bedrijfsactiviteiten willen uitbreiden. Hierbij mag de positieve medewerking van de diverse gemeentes eveneens niet uit het oog verloren worden.

Naast de nieuwbouw is ook de bestaande bouw volop in trek. Zo mocht Spauwen I Werrij in 2020 circa 11.000 m² bedrijfsruimte verhuren aan een transportonderneming op bedrijventerrein De Beitel, heeft de makelaar een onderneming op bedrijventerrein Dentgenbach begeleid met de aankoop van twee bedrijfsobjecten (6.000 m²) en vond verleden week de oplevering plaats van 4.800 m² warehouse op bedrijventerrein De Koumen. Positief is eveneens de aankondiging van nieuwe aanzienlijke transacties de komende periode.

Bedrijfsmakelaar Jules Spauwen is van mening dat deze positieve ontwikkelingen het gevolg zijn van een samenloop van meerdere elementen, waaronder de ontwikkeling van de economie, het beperkte aanbod van passende locaties elders binnen de regio Limburg, opening van de Buitenring Parkstad met directe verbindingen richting Aken (D), Maastricht (A79), Antwerpen (B) en Geleen – Eindhoven (A76 – A2), de centrale ligging van het gebied tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied, alsmede de beschikbaarheid van personeel (NB de regio Parkstad omvat circa 250.000 inwoners).

Heeft u vragen over bovenstaande ontwikkelingen, bent u op zoek naar nieuwe huisvesting of wenst u te sparren over uw bestaande vastgoed, laat het Spauwen I Werrij dan weten (Tel. 045 – 737 0 210 of via info@spauwen-werrij.nl). Door hun regionale netwerk kunnen zij u allicht van dienst zijn voor zowel bestaande, alsook nieuwbouw van objecten binnen de regio.